Belgische luchthavens goed voor meer dan 62.000 voltijdse banen

Het economische belang van de activiteiten op en rond de zes Belgische luchthavens (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Kortrijk, Luik en Oostende) is in de periode 2013-2015 flink toegenomen. Samen waren ze in 2015 goed voor een toegevoegde waarde van 6 miljard euro en 62.528 voltijdse banen. Het gros van de vooruitgang is te danken aan Brussels Airport. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank.

De activiteiten op en rond Brussels Airport leverden tussen 2013 en 2015 2.430 extra voltijdse banen op, tot een totaal van 35.081 directe en indirecte jobs. Daarmee was de luchthaven goed voor bijna 83 procent van de extra jobs die op de zes luchthavens samen werden gecreƫerd.

Eenzelfde verhaal gaat op voor de toegevoegde waarde. Brussels Airport genereerde in 2015 een totale toegevoegde waarde van 3,4 miljard euro, 25,9 procent of 702 miljoen euro meer dan in 2013. De totale toegevoegde waarde van alle luchtvaart- en luchthavenactiviteiten (Brussels Airport inbegrepen) steeg met 803 miljoen euro.

Brussels Airlines

Dat de toegevoegde waarde op Zaventem zo fors steeg, is onder meer te danken aan goede prestaties van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines en luchtverkeersleider Belgocontrol, zegt de Nationale Bank. “Brussels Airlines verdubbelde zijn toegevoegde waarde bijna”, klinkt het, onder meer omdat de maatschappij een substantieel operationeel verlies in 2013 kon ombuigen tot een significante operationele winst twee jaar later. Ook Belgocontrol kroop uit de rode cijfers. De Nationale Bank wijst ook op goede prestaties bij Brussels Airport Company, TUI Airlines Belgium, DHL en FedEx. Lees meer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s